Cristalens Artis Symbiose

Rexis

Cristalens Artis Symbiose, er en multifokal linse, som bygger på et nytt og forbedret prinsipp sammenlignet med de linser vi har brukt tidligere: Oculentis Mplus, PhysIOL FineVision og Acriva Trinova.

 

 

Cristalens Artis Symbiose
Først og fremst er linsen som Symbiose bygger på; Cristalens Artis,  en linse vi har operert inn på vanlige grå stær pasienter her siden 2015. Vi har operert inn 1000-vis av disse linsene, og har ikke hatt noen problemer med dem.  Når så fabrikken kommer med en multifokal linse bygget på en linse vi kun har gode erfaringer med, så er det veldig interessant for oss. Linsen kommer også pre-loaded, det betyr at den er ferdigpakket i den injektoren som vi bruker til å «sprøyte» linsa inn i øyet med og gir mange fordeler framfor de andre, som stort sett ikke er ferdigpakket.

Teknologi bak linsen:

Det skilles i dag mellom 3 forskjellige multifokale teknologier, og vi bruker dem alle her i klinikken

  • Diffraktiv multifokalitet (PhysIOL FineVision HP)
  • EDOF = Extended Depth of vision (Cristalens Symbiose)
  • Sinusoidal multifokalitet (Acriva Trinova)

Forskjellen er hvor mye de bryter lyset, med de diffraktive som påvirker lyset mest, de sinusoidale minst og EDOF linsene der imellom et sted. Tradisjonelt har ingen linser kunne konkurrere med de diffraktive når det kommer til lesesynet, ulempen har kommer med er at de stjeler kontrast, de har mer lysproblemer, og de er uegnet for store (unge) pupiller. EDOF og de sinusoidale linsene har hatt problemer med å gi godt lesesyn, da de ikke bryter lyset nok, men de har gitt færre lysproblemer og godt kontrastsyn. Tradisjonelt har de yngre pasientene (under 60) fått EDOF/Sinusoidale linser og de over 60 har fått diffraktive.

 

Artikler som presenterer linsen:

 

Først en artikkel med sammenligning av de eksisterende linser.

 

 

Her er en tabell fra tidsskriftet «Cataract and refractive surgery today», som viser EDOF linsene som er i markedet. Artis symbiose er den klart mest avanserte EDOF linsen i markedet i dag, og den har både EDOF og Diffraktive egenskaper, og er pupille-uavhengig.

 

Her er en artikkel som tar for seg dybdesynet:

Total Depth of Focus (TDOF) er et annet mål på hvor godt linsene fungerer, og gir et mål på hvor stor avstand fra øyet og utover til uendelig, man ser godt på. Et mål her på 1.90 regnes som det beste dagens linser kan by på.  Her er konklusjonen fra en peer-review artikkel fra Journal of Refractive Surgery 2020

 

 

 

 

Artikkelen viser at Cristalens Symbiose linsene er helt overlegen andre linser, hvor det beste blant de andre linsene er et TDOF tall på mellom 1,59 og 1,90 når begge øyne er operert. Når begge øyne er operert med Symbiose linser kan TDOF tallet komme helt opp i 2.90!

Våre egne erfaringer med linsene er at pasientene ser godt allerede fra 1. dag, og det vedvarer.  Hvis det skulle bli behov for kirurgisk korreksjon, så er det også Cristalens som lager korreksjons-linsene (Cristalens Reverso), og de er laget for å passe til hverandre.

 

Her er en artikkel om synet etter operasjonen og pasienttilfredshet:

Våre egne erfaringer passer svært godt sammen med de rapporter som kommer inn internasjonalt, her sist fra «2021 ARVO Annual meeting abstract». Denne artikkelen viser at pasientene med Cristalens  Symbiose har godt syn på alle avstander, og at pasient tilfredsheten var svært høy.

 

 

 

Den artikkelen som virkelig sparket fart i Symbiose salget, var en artikkel utgitt av øyelegene Jerónimo Lajara-Blesa, MD, PhD; Juan F. Zapata-Díaz, DOO, MSC, PhD; Lorenzo Vallés-San-Leandro, MD, PhD; M. Remedios Ortega-García, MD; and Miguel Ángel Rodríguez-Izquierdo, MD med tittelen "Complementary IOLs: A New Approach for a Continuous Range of Vision" i tidsskriftet Cataract and Refractive Surgery Today" i januar 2020.

 Her var konklusjonen at pasienttilfredsheten var svært høy, og alle pasientene var uavhengig av briller. Kontrast-synet var ikke redusert, men innenfor normalen for pasientgruppen 50-75 år. Kirurgene forventer normalt ikke at pasienter med multifokale linser skal vøre i stand til å lese umiddelbart etter, eller kort tid etter operasjonen. De var overrasket over å se hvor mange pasienter som leste utenfor operasjonsstua, umiddelbart etter operasjonen. Ikke hos en eneste pasient opplevde de at pasienten behøvde en innlæringsperiode for å lese uten briller. Alle pasientene kunne fortsette med de vanlige daglige aktiviteter umiddelbart.

 

Sikker og god oppfølging fra fabrikk.

Personalet på kundeavdelingen og utviklingsteamet ved fabrikken Cristalens i Lannion i Frankrike har svært god personlig oppfølging av oss kirurger, og de vet stort sett hvordan alle operasjoner har gått. De kan fortelle at så langt, så har ingen av de implanterte nesten 20000 linsene blitt operert ut igjen. Lesebrillebruken etter operasjonen ligger noe under de  3-4% som synes å være uunngåelig, uansett hvilken linse man bruker.

Hvem er Cristalens?

Grunnlagt i 1994, var Cristalens til å begynne en importør og distributør av medisinsk utstyr. I 2006 åpnet de sin egen fabrikk, og begynte å produsere linser for bruk i menneskeøyne. I 2008 hadde fabrikken ferdigutviklet et nytt vannavstøtende (hydrofobt) plastmateriale, (Phenoxy Ethyl Acrylate) som var det første hydrofobe linsematerialet som kunne implanteres i et snitt under 2 mm. I 2013 vant Cristalens Frankrikes pris for industriell oppfinnelse med dette linsematerialet. Så igjen i 2020, ble Cristalens utvalgt av den Europeiske Kommisjon i dennes «Horizon 2020» prosjekt for sin siste oppfinnelse, nemlig Artis Symbiose linsene. Disse linsene, takket være sin «Binocula Phase Continuity» teknikk, er designet for å gi tilbake et klart 2-øyet syn til pasienter på avstander fra uendelig til 40cm, uten noen kompromisser i avstandssynet.  Cristalens Industries er i dag Frankrikes klart største produsent av intraokulære linser.