Operasjonen

Operasjonen

Før operasjonen hos Finnmark Øyeklinikk, møter du opp til en forundersøkelse hvor graden av synsnedsettelse dokumenteres. Vi leter også etter andre øyesykdommer som kan ha innvirkning på operasjonsresultatet, eller skal behandles uavhengig av den grå stær. Du måles så ut i vår sveitsiske Haag-Streit Lenstar 900, en laser som nøyaktig forteller oss hvilken linse som vil passe best i dine øyne.   Din nye linse opereres på plass inne i øyet, er permanent og kan ikke skiftes.

Operasjon på 15 minutter

Når du ankommer klinikken drypper vi det øyet som skal opereres. Dråpene bedøver øyet og utvider pupillen. Du får en hette og fotbeskyttelse på, før du går inn på operasjonsstua. Inne på operasjonsstua legges du ned på vår operasjonsbenk.  Huden omkring øyet blir da grundig rengjort med desinfiserende midler, og ansiktet dekkes til med en steril duk med hull til øyet. En øyelokksperre sørger for å holde øyet åpent, og din oppgave er stort sett å ligge rolig å se inn i det skarpe lyset fra mikroskopet. Operasjonen varer i 10-15 minutter og er stort sett smertefri. 

Selve inngrepet skjer gjennom et 2,0 mm snitt på siden det blå i øyet, og vi opererer med enten ultralyd eller en vannlaser (Alcon AquaLase). 

Øjet kan brukes med det samme

Operasjonssåret er så lite, og formet på en sånn måte, at det lukker seg selv. Etter operasjonen får du hverken noe plaster eller skjold, da det kom noen internasjonale studier som viste større risiko for komplikasjoner med skjold enn uten.  Bedøvelsen forsvinner i løpet av 2-3 timer, og får du noen smerter i denne perioden, så skal det holde med et par Paracet tabletter. 

Vi anbefaler ikke at du kjører bil de første 24 timer etter operasjonen, og ikke begynner før du selv synes at ditt syn er godt nok til å kjøre bil. 

Du kan dusje dagen etter operasjonen mens svømmebasseng er forbudt den første uken.De første dagene etter operasjonen kan synet være litt sløret.  Dette fordi pupillen kan være stor etter medisinene som ble brukt, hornhinnen kan være litt hevet eller det er en synsfeil tilstede som skal retts med briller. Øyet vil være følsomt for lys, og du vil kunne se ringer eller striper fra lys så lenge pupillen er stor. Synet blir bedre etter noen dager hvor pupillen minsker og øyet faller til ro.

Førstedags kontroll

Til nå så har vår førstedagskontroll vært per telefon.  Det viser seg likevel, at noen pasienter ikke selv kan skille mellom de mere bagatellmessige symptomer, og de alvorligere symptomer, når vi ringer til dem.  Fra 2016 vil vi derfor innføre førstedags kontroll av alle vi opererer for grå stær. Du skal altså inn igjen til Finnmark Øyeklinikk dagen etter operasjonen for en kort kontroll. 

Søk lege ved vedvarende ubehag

Det er unormalt å få avtagende syn i dagene eter en grå stær opersjon. Det er også unormalt å få stigende smerte i øyet etter operasjonen. Øyelokk som blir hovne og materie og puss fra øyet, er et absolutt alarmtegn. Opplever du noen av disse symptomer i ukene eter en grå stær operasjon skal du kontakte øyelege eller lege. Tar du kontakt med oss, vil du komme inn umiddelbart til kontroll. Hvis klinikken er lukket, så kontakt legevakten, som så skal sende deg som øyeblikkelig hjelp til Tromsø. 

Ukene etter operasjonen

Alle som gjennomgår en linseoperasjon/grå stær operasjon, får en betennelse inne i øyet. Derfor er det helt nødvendig etter operasjonen å dryppe øynene med medisiner som slår ned denne betennelsen. Derfor skal du dryppe med Tobrasone øyedråper 3 ganger daglig til flasken er tom. Forebyggende mot en spesiell netthinnelidelse, skal du også dryppe med Nevanac øyedråper til natta, også her til flaska er tom. 

Du skal til kontroll 1-2 uker etter operasjonen, og hvis alt er i orden der, så avtaler vi ikke flere kontroller for denne operasjonen. 

Briller kan du få tatt ut hos en optiker tidligst 1 mnd etter operasjonen. Vi gjør det ikke i klinikken. 

Privat operasjon

En standard grå stær operasjon dekkes av NAV. Der er også en mulighet for å velge en helt privat operasjon, enten fordi man finner ventetiden for lang, eller fordi man vil opereres med linser som ikke dekkes av det offentlige, da spesielt multifokale linser.  Vi finner alltid den linsen som passer best til akkurat ditt behov.