Øyeforkalkning AMD

Rexis

Aldersrelatert Makula Degenerasjon, eller øyeforkalkning, er nærmest en folkesykdom over 75 års alder.
Det begynner med at lesesynet blir dårlig, og man kan få problemer med overgang lys – mørke.

Våt / tørr AMD

Det finnes 2 prinsipielt forskjellige AMD; den tørre og den våte. 

Tørr AMD:    Den aller vanligste, ca 90% har denne
                  Langsom utvikling, langsomt synstap (år)
                  Ingen behandling 

Våt AMD:      Den uvanlige, ca. 10%
                   Dramatisk og hurtig synstap (uker)
                   Behandling i form av Lucentis injeksjoner i Tromsø

 

Tørr makulopathi

Tørr makulopathi som vi ser det i vårt kamera.

Husk nå: Uansett hvor galt det er, så kan du ikke bli blind av AMD 

OCT

Vi diagnostiserer og følger utviklingen av AMD ved å teste ditt syn, ta foto av netthinnen og ta OCT skanning av netthinnen.  OCT skanningen er gullstandarden og tar 3 sekunder å utføre

 Canon HS-100 OCT

OCT scanneren vår, kan se en forskjell på 1/300 millimeter (prøv å kutt 1 millimeter opp i 300 deler..) fra den ene undersøkelsen til den neste, så vi med meget stor detaljrikdom kan følge utviklingen i din AMD og sende deg til behandling med sprøyter på det riktige tidspunktet.

Hvordan bremse tørr AMD?

Tørr AMD kan på nåværende tidspunkt ikke stoppes. Det aller viktigste for å bremse utviklingen er å slutte å røyke hvis du gjør det. Faktisk er røyeslutt så viktig, at annen behandling ikke har noe for seg hvis du røyker. Det er viktig å beskytte øynene mot solen. Vær nøye med solbriller ved skarp sol, bruk gjerne solhatt og caps. Videre så er det viktig å få i seg nok av de grønne grønnsakene, så som spinat, salat, brokkoli.  Noen mener at middelhavskostholdet med fete oljer og rødvin spiller en positiv rolle, andre mener at det er uvesentlig.

Akupunktur som utføres av mere eller mindre tvilsomme øyeleger i et miljø utgående fra Danmark, er meget kostbart og har ingen påvist positiv effekt.

AREDS kosttilskudd.

AREDS2 medisiner

AREDS studien er en kjempestor amerikansk studie som har sett på effekten av et spesielt kosttilskudd (AREDS blandingen) gitt til AMD pasienter.

Studien delte en pasientgruppe med AMD i 2, og ga den ene gruppen AREDS blandingen og den andre sukkerpiller.

Det er ingen tvil om at det er en statistisk gevinst i denne behandlingen. Over en periode går det bedre med dem som får AREDS blandingen enn med den andre gruppen. Etter en periode på 8 år, kan man ikke lenger se noen forskjell de to gruppene i mellom.  Det er også et etisk dilemma i dette, man skal altså gi AREDS behandlingen til svært mange mennesker innen man kan si at man har spart 1 menneske for det å tape 1 line på synstavlen. Det er et kostbart kosttilskudd, og det dekkes ikke av blå resept ordningen.

Man kan spare riktig mange penger på å bestille AREDS2 tabletter fra utlandet, og det er også helt lovlig.
Bare trykk på handlekurven her under, så kommer du rett inn på engelske Amazon, hvor det er helt trygt å handle

Amazon.co.uk

Amsler nett

Har du fått AMD påvist, så sjekk deg selv der hjemme.  Dette er et Amsler rutenett, test deg selv regelmessig ved å se på det.  Du skal da fokusere på sentrum av rutemønsteret, og så skal rutemønsteret være regelmessig og stabilt fra gang til gang. Når linjene blir buet eller der er defekter, så er det noe galt, og det er på tide å komme seg til øyelege eller optiker. 

Amsler grid