Diabetes

Diabetes

Har du diabetes, skal du kontrolleres for forandringer i øynene.

Hvis du er under 30 år når diagnosen stilles, er det godt nok at du får den første kontrollen innen 5 år. Er du over 30, så skal du til kontroll innen et år, og deretter årlig eller hvert 2. År.

 

Vi anbefaler at du ikke selv kjører.  Hvis du kjører selv, så vil kun det ene øyet bli undersøkt i denne omgang, og så tar vi det neste om ½ år. Husk på dette: Vi har pasienter som på vei hjem, har blitt stående i Talviksvingene uten å komme en meter videre på grunn av synet, og det er en upraktisk affære å komme seg derfra og hjem, med bilen.  

 

Undersøkelsen er veldig enkel, og går ut på å finne diabetesforandringer inne i netthinnnen din, helt innerst, bak i øyet.  Det er viktig at dette gjøres regelmessig, da forandringene som kan komme, kommer veldig snikende, og plutselig gir forferdelig dårlig syn som det er vanskelig å behandle.

Diabetiker uten øyeforandringer
Bilde: Netthinnen hos en diabetiker uten diabetesforandringer.

Ved undersøkelsen vil først trykket i dine øyne bli målt i vår trykkmåler, deretter vil ditt syn bli målt, enten med din egen brille, eller i vår brillemaskin.

Øyelegen vil så kikke inn i øynene dine med spaltelampe mikroskopet.  Deretter vil du bli dryppet med pupilleutvidende øyedråper. Når pupillene er store, blir det tatt bilder av din netthinne, og alt etter øyelegens vurdering, vil det i tillegg bli laget en utvidet undersøkelse av netthinnene hvor du får et kontaktglass inn på øyet.  Deretter får du motgift til pupilleutvideren, men den er ikke god nok, til at du selv kan kjøre hjem etterpå.  

 

Ved regelmessig oppfølgning kan disse forandringene i netthinnen fint finnes, og behandles med laser etter hvert som behovet dukker opp. 

 

NPDR
Bilde: Netthinneforandringer av relativt mild type hos en diabetiker 

Tidligere var dette en behandling man måtte reise til Tromsø for å få. Finnmark Øyeklinikk har sin egen DPSS laser, og kan problemfritt behandle dine diabetesøyne med akkurat det samme resultat som på de store sykehusene.  Kanskje enda litt bedre, da vi ikke har noen i klinikken som skal øve seg i laserbehandling og laseren vår er helt ny.