Behandling

Behandling

Godt syn igjen etter en liten operasjon

Når synet blir dårligere på grunn av grå stær, eller man får andre grå stær relaterte problemer, som for eksempel blendinger, dobbeltsyn og nærsynthet, så oppfyller man gjerne kravene som skal til for å få en grå stær operasjon.  Denne dekkes av Helfo, så alt du betaler er egenandelen og forbruksmateriellet. Dette er verdens hyppigst utførete operasjon, og er kjent for svært godt resultat og svært få komplikasjoner. Operasjonen gjøres i Alta, og er en liten operasjon hvor øyets gamle, naturlige linse fjernes og erstattes av en ny og klar linse i akryl. I Norge er det ca 40000 operasjoner i året, med mellom 97 og 98% helt uten komplikasjoner. 

Det rette tidspunkt for operasjon

Grå stær er ikke en akutt sygdom, som krever hurtig operasjon for å bli vellykket. Selv med svært tett grå stær, så vil du bare noen få timer etter operasjonen se godt.

Ved Finnmark Øyeklinikk så velger vi ofte å operere når synet nærmer seg førerkortgrensen. Hvis der er andre sykdommer i øyet, og da spesielt aldersrelatert makula degenerasjon (=forkalkning), så vil du oppleve at vi venter veldig lenge før du blir operert.

Liten risiko ved operasjonen

Mellom 2 og 3% av dem som blir operert angir å ha betydelige problemer etter operasjonen. Denne prosentandel er selvsagt varierende med kirurgens erfaring og kompetanse.  Bli operert ved Finnmark Øyeklinikk i trygg forvissning om at dr. Svein Erik Thomassen har i overkant av 10000 opererte linser bak seg. 

Med mindre der foreligger andre øyesykdommer som også gir nedsatt syn, så kan du forvente å få et riktig godt syn etter operasjonen, minst 80% på avstand.  De fleste vil få godt syn uten bruk av briller, mens andre skal ha briller for å se godt. Behov for briller etter operasjonen regnes ikke som en mislykket operasjon.